Kort introduksjon av Somnofy

Somnofy gir deg bedre innsikt i hvordan tjenestemottakeren har det om natten?

874D76EC-997C-460B-95B7-C0012A9AE690

Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. (1)

Dårlig nattesøvn påvirker både fysisk og psykisk helse og bidrar til livsstilssykdommer og dårlig livskvalitet.

VitalThings ønsker å bidra til å sette fokus på god søvn som en avgjørende faktor for god helse – i tillegg til ernæring og aktivitet.

Velferdsteknologi 2.0

Somnofy er verdens mest nøyaktige kontaktløse søvnmonitor og den er et resultat av mer en 8 års forskning og utvikling i nært samarbeid med universiteter og medisinske miljøer i Norge.

Det unike med Somnofy er at den samler inn individuell brukerdata over lang tid. Dataene (pust og bevegelse) behandles i avanserte maskinlæringsalgoritmer, før ferdige analyser blir gjort tilgjengelig for mobil, nettbrett eller på web. Ved måling over tid kartlegges hva som er normal søvn, pustefrekvens og bevegelsesmønster for brukeren. Målinger som endrer seg fra en etablert «normalsituasjon» kan indikere forandring i helsetilstand og gi grunnlag for tiltak og tettere oppfølging.

Kort fortalt samler Somnofy data som blant annet:

• Din pustefrekvens (respirasjonsfrekvens)
  • Dine søvnfaser (lett, dyp, REM)
  • Dine bevegelser
  • Lydnivå, lys, trykk, luftkvalitet- og fuktighet, temperatur på soverommet

Kontaktløs, enkel og pålitelig

Somnofy måler søvn, respirasjonsfrekvens, uro og en rekke andre data kontaktløst (uten at brukeren trenger å ha noe på kroppen) med radarteknologi. Monitoren kan stå på nattbordet eller henges på veggen og forbindes via Wifi. Målingene starter automatisk når brukeren legger seg i sengen, og avsluttes når brukeren står opp om morgenen. Alt skjer uten at bruker eller ansatte trenger å gjøre noe. Denne teknologien gir en helt ny innsikt, og er et mye mindre inngrep enn mange andre alternativer som videoovervåkning og fysisk sjekk. Den er et verdifullt støtteverktøy for alle som ønsker å kartlegge egen eller andres helsetilstand.

Kontinuerlig måling gir mer og bedre innsikt

Somnofy måler brukeren kontinuerlig, så lenge personen ligger i sengen sin. Målingene sendes videre til lagringsskyen på internett hvert 30 sekund. I løpet av en normal natt sjekker Somnofy omtrent 1000 ganger om brukeren ligger i sengen sin, er våken eller sover, er rolig eller urolig. I tillegg teller Somnofy brukerens pustefrekvens. Sammen med nattevaktens observasjoner og Somnofys målinger, får man et tilnærmet komplett bilde av hvordan brukeren har det om natten.

Erfaringer fra Ullernhjemmet i Oslo

Remi

«Somnofy måler både søvnkvalitet og -kvantitet. Den har gitt meg et mye bedre grunnlag for – sammen med beboer og pårørende – å vurdere hvordan søvnen oppleves i forhold til hvordan den
 faktisk måles. Dette har gjort det lettere å trappe ned og avslutte bruk av uheldige sovemedisiner og evaluere andre tiltak for å bedre søvnen hos beboere med søvnvansker.», sier han.

«Ved å se etter avvik i pustefrekvensen hos eldre pasienter har vi vært i stand til å avdekke og sette i gang med behandling tidlig ved infeksjoner».

Lege Remi Andersen

Referanser:
1 Helsedirektoratet - søvn og søvnvansker