1. Supportsenter
  2. Ofte Stilte Spørsmål

Kan epilepsipasienter ha nytte av Somnofy?

Denne artikkelen svarer på et ofte stilt spørsmål om bruk av Somnofy på pasienter med epilepsi.

Vi har idag Somnofy brukere med epilepsi. Resultatene varierer fra bruker til bruker. Vitalthings har nå gjennomført flere pilotprosjekt som viser at noen kan ha nytte av systemet. Siden epilepsi er dog et veldig bredt fagfelt og personer med epilepsi viser et bredt spekter av symptomer, kan vi ikke love at Somnofy vil løse mange av deres problemer.

Somnofy måler bevegelse og pust. Om personen har epileptiske anfall om natten når de ligger i sengen og det oppstår store avvik i bevegelse, vil Somnofy kunne fange dette opp. Det vil tolkes av Somnofy til å være våkenperioder som også kan utløse et varsel som sendes per SMS til en eller flere mobiltelefon (f.eks. nattevakten). I vår Live-Monitor vil dette gi utslag på bevegelsesindikator fra «Rolig» til «Stor bevegelse».

Vi må på dette tidspunktet påpeke at det alltid vil oppstå en tidsforsinkelse på alt mellom 30s til 2 min fra endringer i bevegelse til endring i Live Monitor og utsendelse av varsel siden all data som fanges opp må analyseres av våre skybaserte algoritmene. Somnofy er derfor ikke egnet til å varsle om liv/død - situasjoner. Somnofy er heller ikke medisinsk godkjent for denne type bruk og må alltid håndteres under oppsyn av kvalifisert medisinsk personell.

Somnofy er derimot god til å avgjøre om personen forlater sengen. Disse er varslene vi kan opprette for dere:

• Ut av seng

• Stor økning i bevegelse

• Plutselig høy lyd

• Ved lav oksygenmetning eller høy/lav hjerterate*

* Vi kan koble til en blodoskygenmåler til Somnofy (Nonin 3150).

Alle disse varslene opprettes av oss og blir spesialtilpasset deres behov. Vi må nok teste terskelnivåene i en liten periode underveis.

Noen brukere kan «se» sine egne epilepsianfall i hypnogrammet fordi de har en type anfall som kjennetegnes av store bevegelser og kramper med høy lyd/roping, som fanges opp av Somnofy. Andre brukere har andre typer anfall hvor all bevegelse stopper opp, og igjen andre viser tegn til anfall som ikke avviker i forhold til bevegelse, pust, eller lyd.

Flere brukere med kjent epilepsi rapporter om økt hyppighet av anfall i perioder med lite eller utilstrekkelig søvn. Noen mener at det har verdi å vite hvordan man har sovet i det siste for å kunne estimere sannsynlighet for anfall om natten.